Dark Mode

İnsülin Direnci ve Beslenme

Yemeklerden sonra ağırlık ve uyku mu bastırıyor? Sık sık tatlı mı yemek istiyorsunuz? Gece yeme atakları mı yaşıyorsunuz? Konsantre olmak da güçlük mü çekiyorsunuz? Son zamanlarda vel çevrenizde yağlanma mı var? O halde yazının devamını mutlaka okuyun! 

Sağlıklı bireylerde ortalama 8 saatlik açlık durumunda kan glikozu (Açlık Kan Şekeri) 70-125 mg/dl'dir. Glikozun düzenlenmesi ve seviyesinin korunması başta beyin ve retina olmak üzere bir çok organ için hayati önem taşır. Dinlenme halinde iken kullanılan glikozun %60'ını beyin tüketmektedir. 

İnsülin ise kan şekerini düzenleyen ve yağ depolama mekanizmasında rol alan önemli bir hormondur. Kanda olması gereken İnsülin konsantrasyonuna vücudun verdiği cevap zamanla azalabilir. Bu durum İnsülin Direnci olarak adlandırılır. Genellikle obezite ile ilişkilidir ancak obezite olmaksızın da görülebilir. 

Kan testinde insülin direnci değerini HOMA- IR olarak görürüz. Ancak HOMA-IR değerine bakılmadığı durumlarda Açlık Kan Glikozu ile İnsülin değerini  çarpıp çıkan sonucu 405'e bölerek insülin direncimizi hesaplayabiliriz. 

(A.K.Ş X İnsülin) / 405 = İnsülin Direnci 

Eğer HOMA-IR (İnsülin direnci) değeriniz > 2.5 ise insülin direnciniz var demektir. Bazı durumlarda ilaç tedavisi gerekmekle birlikte tedavide en önemli pay yaşam tarzı değişikliklerinindir. 

Medikal tedavi mutlaka diyet ve egzersizle desteklenmelidir. 

İnsülin Direncinde Beslenme Tedavisi 

  • Karbonhidrat, protein ve yağ dengesi iyi kurulmuş bir diyet uygulanmalıdır. 
  • Günlük alınan kalorinin ortalama %50'si sağlıklı karbonhidratlardan gelmelidir. 
  • Basit şeker ve işlenmiş gıdalar kısıtlanmalıdır. 
  • Paketlenmiş ürünlerden kaçınılmalıdır. 
  • Yağ alımı kısıtlanmalı ve sağlıklı yağ kaynakları tercih edilmelidir. 
  • Sık sık küçük öğünler yapılmalı ve kan şekeri dengede tutulmalıdır. 
  • Yemekler sağlıklı yöntemlerle pişirilmeli, kızartmalardan uzak durulmalıdır. 
  • Beden Kitle İndeksi (BKİ) > 25 ise ağırlık kaybı sağlanmalı ve BKİ 20-24.9 aralığına çekilmelidir. 
  • Bel çevresi kadınlarda >80, erkeklerde > 94 ise bel çevresi inceltilmelidir.
  • GEREKİYORSA BİR BESLENME VE DİYET UZMANINDAN DESTEK ALINMALIDIR!

  

 

 

Mihriban Bandıran

Merhabalar, ben Diyetisyen Mihriban Bandıran, tam burslu okuduğum İstanbul Arel Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2019 yılında mezun oldum. İstanbul Aydın Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik yüksek lisansıma yine tam burslu olarak devam etmekteyim. Yaklaşık 4 yıldır farklı hastane ve kliniklerde çalıştım. Biriktirdiğim bilgi ve tecrübelerimi artık sizlerle online seanslarda paylaşıyorum. 

İletişim